a co sądzicie o shell 5w/30w do 1,6 fsi??
Grzybek podciśnienia
Zwiń
X
-
Grzybek podciśnienia
Witam wszystkich użytkowników.
Mój problem zaczął się nagłą utratą mocy. Po pierwszej diagnostyce w warsztacie nr1 stwierdzono że grzybek podciśnienia zardzewiał i jest do wymiany. Zgadza się bo go widziałem. kupiłem "nowy". różnił się średnicą(był węższy o ok1-1,5 cm od oryginału)ale zapewniano mnie że będzie dobry bo to z tego samego modelu auta tylko rocznik owo młodszy. zaufałem i założyłem w warsztacie nr2. moc powróciła ale....
zaczęły się objawy utraty mocy przy przekroczeniu 2500 obrotów. następna diagnoza w warsztacie nr3 stwierdziła, że to zawór podciśnienia N75. po wymianie tegoż elementu nie poprawiło się. komputerowa diagnostyka nadal pokazywała przeładowanie turbiny. trochę zgłupieliśmy, ale gdy powiedziałem w warsztacie nr3 ze zaczęło się od grzybka i że różni się trochę wielkością od oryginału stwierdził że to na pewno on jest przyczyną. kazał mi kupi taki sam jak oryginał i tu tkwi problem. niestety już nie mam tego starego grzybka i nie wiem jaka powinna by jego wielkość oraz numery. moje pytanie brzmi czy jest możliwość ustawienia tego grzybka w takim stopniu by odpowiadał skokowi staremu? jeśli nie to czy gdy pojadę do serwisu i podam nr VIN będą w stanie mi powiedzie jaki model będzie odpowiedni i pomoże mi w pozbyciu się problemu.
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Tomasz
-
Komentarz